Skip to content Skip to footer

Weerbewaking op festivals wint aan populariteit

Het jaar 2024 lijkt de doorbraak te worden voor weerbewaking op maat. Organisatoren van grootschalige events in België en Nederland worden sinds juni 2024 geregeld geteisterd met negatieve weersvoorspellingen en grote operationele risico’s. Naderend onweer met veel wind, regen of hagel kan voor een destructieve situatie zorgen op het terrein. We zetten een aantal situaties op een rijtje.

Kletsnat op Extrema Outdoor 2024

Het eerste festival dat te maken kreeg met de negatieve gevolgen van het weer was Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren. In aanloop naar het festival en tijdens de festiviteiten viel de regen met bakken uit de lucht. Op de 3 dagen viel zoveel regen naar benden dat de organisatie moest schakelen op dag 2 en dag 3. Het uitdelen van poncho’s, het informeren van de bezoekers via ledschermen waren slechts enkele maatregelen die de organisatie nam.

Graspop activeert noodplan

Voor het festival Graspop in juni 2024 helaas geen andere weersverwachting. De regen viel met bakken uit de lucht waardoor de festivalweide werd omgetoverd tot een waar zwembad. De organisatie moest alle zeilen bijzetten en activeerde het noodplan. Dat betekent dat er geen enkele parking kon gebruikt worden en het voorprogramma werd afgelast. Stevige maatregelen die nodig waren in functie van crowdcontrol.

Rock Werchter wijzigt parkeerbeleid

Ook Rock Werchter kreeg in aanloop naar het festival te maken met veel regen. Daardoor werden preventief maatregelen genomen om de overlast door het verkeer zo klein mogelijk te houden. De verkoop van parkeertickets werd aan banden gelegd en via massale communicatie op (sociale) media werden de festivalbezoekers ingelicht over de precaire situatie. Er werden ook pomp- en herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

Gewonden op Atmoz Open Air 2024

Op 20 juli 2024 trokken er intense buien over het oosten van België. Maaseik kreeg te maken met intense onweersbuien die gepaard gingen met regen en onweer. Omdat er veel onstabiliteit aanwezig was in de atmosfeer gingen de buien gepaard met windstoten en hagel. Dat vormt meteen een groot risico op het terrein en voor de festivalbezoekers. Er kan bij veel volk op het terrein paniek uitbreken. Er vielen op Atmoz Open Air helaas 3 gewonden.

Weerbewaking op Tomorrowland

Ook het grootste dancefestival in de wereld, Tomorrowland, kiest voor maximale veiligheid. Dat doen ze door een weerdienst en een weerman on-site te activeren. Deze kan de productie, politie, brandweer en organisatie goed en actueel inlichten. Zo moest de organisatie nog een dag schrappen uit de planning om Tomorrowland Brasil (editie 2023). Geen overbodige luxe dus om expertise op het terrein in te winnen van een professioneel weerbedrijf.

Weerbewaking op festivals wint aan populariteit 1
Sfeerfoto reuzenrad bij heldere hemel op Tomorrowland 2024

Meteorologische condities & veiligheidsplan

De laatste jaren investeren organisatoren van grote festivals meer en meer in weerbewaking voor hun eigen evenement. Zo kunnen ze de beleving van de festivalgangers verbeteren en de veiligheid op het terrein maximaliseren. De tijd dat het vooral als kost werd gezien voor een organisatie is verleden tijd. In het grillig weerpatroon van de Lage Landen is hyperlokale weerbewaking een absolute must.