Skip to content Skip to footer

Wat betekent een weersverzekering?

Een weersverzekering biedt dekking voor financiële verliezen die direct worden veroorzaakt door specifieke weersomstandigheden zoals hevige regen, sneeuw, storm, vorst, droogte, of extreme temperaturen. De dekking kan variëren afhankelijk van de polis en de specifieke behoeften van de verzekerde partij. De verzekering kan bijvoorbeeld uitkeren bij:

  • Annulering of uitstel van evenementen door slecht weer.
  • Schade aan gewassen in de landbouwsector door vorst of droogte.
  • Productieverlies in de energie- of bouwsector door extreme weersomstandigheden.

Weersverzekering in België en Nederland?

Ja, in zowel België als Nederland kunnen bedrijven en organisaties een weersverzekering afsluiten. Er zijn diverse verzekeringsmaatschappijen in beide landen die dergelijke polissen aanbieden, aangepast aan de specifieke risico’s en behoeften van verschillende sectoren.

België: In België bieden verschillende verzekeraars weersverzekeringen aan voor diverse sectoren, waaronder landbouw en evenementen. Verzekerden kunnen kiezen uit standaardpolissen of op maat gemaakte oplossingen.

Nederland: Ook in Nederland zijn weersverzekeringen beschikbaar en worden ze steeds populairder, vooral in sectoren zoals landbouw en de organisatie van buitenevenementen. Verzekeraars bieden vaak flexibele polissen aan die specifiek zijn afgestemd op de potentiële weersrisico’s die een bedrijf loopt.

Sectoren waarin een weersverzekering handig is

Landbouw

De landbouwsector is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende sector die baat heeft bij een weersverzekering. Landbouwers zijn sterk afhankelijk van het weer voor de groei en oogst van hun gewassen. Onverwachte weersomstandigheden zoals droogte, vorst, hagel of overmatige regen kunnen aanzienlijke schade aanrichten en grote financiële verliezen veroorzaken. Een weersverzekering helpt boeren om deze risico’s te beheren en biedt een financiële buffer bij natuurrampen.

Wat betekent een weersverzekering? 1

Evenementen

Organisatoren van buitenactiviteiten en evenementen, zoals muziekfestivals, sportwedstrijden en markten, lopen het risico dat slecht weer hun evenementen verstoort of zelfs dwingt tot annulering. Een weersverzekering kan de kosten dekken die gepaard gaan met het annuleren of verplaatsen van evenementen, evenals gederfde inkomsten door lagere bezoekersaantallen.

Bouw

In de bouwsector kan extreem weer zoals hevige regen, sneeuw of hitte het bouwproces vertragen of stilleggen. Dit kan leiden tot verhoogde kosten en vertragingen in de oplevering van projecten. Een weersverzekering helpt bouwbedrijven om deze risico’s te beheersen en financiële verliezen te compenseren.

Retail en Horeca

Seizoensgebonden bedrijven in de retail en horeca kunnen ook profiteren van een weersverzekering. Bijvoorbeeld strandtenten, skiresorts en terrassen kunnen grote inkomstenverliezen lijden bij slecht weer. Een weersverzekering kan helpen deze risico’s te mitigeren.

Meer zekerheid in onvoorspelbaar weer?

Ben jij het ook beu om elke dag opnieuw te moeten kijken naar talloze weerapps en weersites die elkaar tegenspreken? Informeer bij MeteoSupport over de specifieke weerbewaking voor elke usescase die je maar kan bedenken. En zeg nu zelf, een berichtje sturen is kinderspel en bliksemsnel! ⚡