Skip to content Skip to footer

5 essentiële tips bij onweer

Onweer kan indrukwekkend en angstaanjagend zijn tegelijk. Hoewel de meeste mensen het veilig doorkomen, kan bliksem ernstige schade veroorzaken aan personen en eigendommen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je jezelf en anderen kunt beschermen tijdens onweer. Hier zijn vijf essentiële tips om veilig te blijven tijdens een onweersbui.

1. Zoek beschutting

De veiligste plek tijdens onweer is binnen in een goed gebouwde structuur, zoals een huis, kantoor of winkel. Als je buiten bent en onweer nadert, ga dan zo snel mogelijk naar binnen. Zorg ervoor dat je ramen en deuren gesloten houdt en vermijd contact met water en metalen oppervlakken, omdat deze elektriciteit kunnen geleiden.

Als er geen gebouw in de buurt is, zoek dan beschutting in een auto met een metalen dak en zijkanten. Blijf uit de buurt van metalen onderdelen in het voertuig. De metalen carrosserie van de auto fungeert als een kooi van Faraday, die de stroom van de bliksem naar de grond leidt en de inzittenden beschermt.

2. Maak je zo klein mogelijk

Bliksem slaat vaak in op de hoogste punten in een gebied. Als je buiten bent en geen beschutting kunt vinden, vermijd dan het staan op of in de buurt van hoge objecten zoals bomen, hekken, of masten. Vermijd ook open velden en vlakke gebieden, omdat je daar vaak het hoogste punt vormt, wat je een aantrekkelijke doelwit maakt voor bliksem.

Als je je in een bos bevindt, zoek dan beschutting onder een groep kleine bomen in plaats van een enkele grote boom. In open gebieden kun je het beste een lage positie aannemen: hurk neer met je voeten bij elkaar, je hoofd tussen je knieën, en maak jezelf zo klein mogelijk zonder plat op de grond te gaan liggen.

3. Water in de buurt? Wegwezen!

Water is een uitstekende geleider van elektriciteit. Zwemmen of varen tijdens onweer is extreem gevaarlijk omdat bliksem in het water kan inslaan en de elektrische stroom over grote afstanden kan verspreiden. Als je aan het zwemmen bent of op een boot zit, verlaat het water dan onmiddellijk en zoek beschutting.

Ook binnenshuis moet je contact met water vermijden. Gebruik geen douche, bad of afwasmachine, en vermijd het gebruik van waterkranen. De leidingen kunnen elektriciteit geleiden als de bliksem inslaat op of nabij je huis.

4. Gebruik geen elektronische toestellen

Elektrische apparaten en telefoons die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, kunnen gevaarlijk zijn tijdens onweer. Bliksem kan via de bedrading in je huis inslaan en schade veroorzaken aan elektronica of zelfs letsel veroorzaken aan mensen die deze apparaten gebruiken. Haal stekkers van niet-essentiële apparaten uit het stopcontact en vermijd het gebruik van bekabelde telefoons en computers.

Draagbare apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en laptops die op batterijen werken, kunnen veilig worden gebruikt zolang ze niet zijn aangesloten op een oplader. Vermijd echter het gebruik ervan als ze verbonden zijn met een stopcontact.

5. Blijf binnen tot het onweer voorbij is

Het is verleidelijk om naar buiten te gaan zodra het ergste van de storm lijkt te zijn overgewaaid, maar het is belangrijk om binnen te blijven totdat je zeker weet dat de bui volledig voorbij is. Een goede vuistregel is om minstens 30 minuten te wachten na de laatste waargenomen bliksemflits of donderslag voordat je weer naar buiten gaat.

Bliksem kan tot wel 16 kilometer van het centrum van een onweersbui inslaan, dus zelfs als de lucht boven je helder lijkt, kan er nog steeds gevaar zijn. Het volgen van de “30-30-regel” (wachten tot 30 minuten na de laatste donderslag) kan helpen om veilig te blijven.

Reageer vandaag