Skip to content Skip to footer

Voorbeelden van noodweer tijdens festivals

Evenementen worden het hele jaar blootgesteld aan de natuurelementen. Organisatoren maken de laatste jaren de switch naar de extra beveiliging door weerbewaking in te schakelen. Deze weerbewaking varieert van een laagdrempelige approach tot een volledige integratie in het veiligheidsplan. In dit artikel blikken we terug op het verleden waarin enkele internationale events werden geteisterd door noodweer. De impact was soms erg fors met zelfs dodelijke slachtoffers tot gevolg.

1. Pukkelpop, België (2011)

Een van de meest dramatische voorbeelden van extreem weer bij een festival is de storm die Pukkelpop in 2011 trof.

  • Impact: Een zware storm met hevige windstoten en regen veroorzaakte de instorting van tenten en podia.
  • Schade: Tragisch genoeg kwamen vijf mensen om het leven en raakten meer dan 140 mensen gewond. De materiële schade was enorm, met vernielde tenten, beschadigde apparatuur en ondergelopen terreinen. Het festival werd onmiddellijk afgelast, wat leidde tot aanzienlijke financiële verliezen voor de organisatoren.

2. Best Kept Secret, Nederland (2019)

Best Kept Secret, een populair festival in Nederland, werd in 2019 getroffen door extreem weer.

  • Impact: Zware regenval veranderde het festivalterrein in een modderpoel, waardoor delen van het terrein onbegaanbaar werden.
  • Schade: Hoewel er geen meldingen waren van ernstige verwondingen, moesten veel optredens worden verplaatst of geannuleerd. De kosten voor herstel en schoonmaak van het terrein waren hoog, en bezoekers ervoeren ongemakken die de festivalervaring negatief beïnvloedden. Financiële verliezen ontstonden door het terugbetalen van tickets en de extra kosten voor logistieke aanpassingen.

3. Pinkpop, Nederland (2014)

Tijdens Pinkpop in 2014 zorgde onweer voor een gevaarlijke situatie.

  • Impact: Een hevige onweersbui met bliksem en zware regen leidde tot de tijdelijke stillegging van het festival.
  • Schade: Er waren geen ernstige gewonden, maar de blikseminslag veroorzaakte schade aan elektronische apparatuur en leidde tot onderbrekingen in de stroomvoorziening. Optredens werden uitgesteld of geannuleerd, en bezoekers moesten tijdelijk schuilen. De financiële impact bestond uit herstelkosten voor de apparatuur en compensatie voor de verstoorde programma’s.

4. Tomorrowland, België (2015)

Tomorrowland, een van de grootste elektronische muziekfestivals ter wereld, werd in 2015 geconfronteerd met extreem weer.

  • Impact: Een storm met zware windstoten en regen trof het festivalterrein.
  • Schade: Hoewel het festival doorging, moesten verschillende podia en tenten worden versterkt of herbouwd om de veiligheid te waarborgen. De kosten voor deze noodmaatregelen waren aanzienlijk. De festivalorganisatie moest ook zorgen voor extra veiligheidsmaatregelen en noodplannen om verdere incidenten te voorkomen.

5. Down The Rabbit Hole, Nederland (2021)

Down The Rabbit Hole, een ander Nederlands festival, werd in 2021 beïnvloed door extreem weer.

  • Impact: Zware regenval leidde tot overstromingen en modderige omstandigheden op het terrein.
  • Schade: Hoewel het festival doorging, hadden bezoekers te maken met ongemakkelijke omstandigheden. De organisatie moest extra voorzieningen treffen, zoals het leggen van houten loopplanken en het verhogen van podiumdelen om het terrein begaanbaar te houden. Dit bracht extra kosten met zich mee en veroorzaakte logistieke uitdagingen.

Reageer vandaag