Skip to content Skip to footer

Overvloedige regenval bedreigt het festival Graspop 2024

De regen van afgelopen weken zorgt voor grote zorgen bij organisatoren van festivals. Niet alleen de bezoeker beleeft bij grijs en regenachtig weer een mindere tijd. Ook de noodplanningscoördinator, productie en veiligheidscel moet alle zeilen bijzetten bij grote neerslaghoeveelheden en/of onweerskansen. Het festival Graspop moet in 2024 rekening houden met veel neerslag in aanloop naar de opening. Dat zorgt voor grote druk op de parkings waar vele duizenden festivalgangers hun plekje zoeken.

Sombere weersvooruitzichten

Organiseer jij een evenement waar duizenden bezoekers op worden verwacht? Dan zorg je voor een aantal veiligheidsmaatregelen. Dat gaat van crowd control tot het installeren van beveiligingscamera’s. Sinds het drama op Pukkelpop 2011 is daar ook een extra laag aan toegevoegd, namelijk de meteorologische condities. Slecht weer zorgt in het algemeen voor een minder aangename ervaring voor de bezoekers. Er zijn logistieke uitdagingen en verhoogde kosten. Kortom, het weer moet goed gemonitord worden.

Overvloedige regenval bedreigt het festival Graspop 2024 1
Een somber weerbericht voor een nieuwe editie van Graspop 2024. Of de vele festivalgangers zich daar aan storen is natuurlijk een andere vraag.

Situatie Graspop 2024

We worden overstelpt door vragen van ongeruste festivalgangers die graag willen weten wat het weerbeeld zal zijn voor 20 tot 23 juni 2024. Dan wordt het festival in Dessel georganiseerd. Die weersverwachting voor Graspop ziet er niet meteen rooskleurig uit. Nieuwe signalen op regen liggen op de loer en dat kan de druk op de parkings en het goed begeleiden van de mensenmassa danig beïnvloeden. Denk maar aan het zoeken van alternatieve routes, het uitzetten van extra bewegwijzering, communicatie op (sociale) media.. Het behoort allemaal tot het noodplan.

Waarom is een noodplan noodzakelijk?

Een weerdienst vormt vaak een essentiële schakel in de organisatie van events. Waar vroeger nog werd bespaard op het inschakelen van persoonlijk weeradvies zien we de laatste jaren een duidelijke shift ontstaan. De weerman communiceert rechtstreeks met productie, organisatie, politie en brandweer. De lokale overheid wordt ook vaak betrokken in dit multidisciplinair overleg. Op basis van allerlei modellen wordt de impact van het weer in kaart gebracht en kan uiteindelijk worden beslist om het festival af te gelasten.