Organisatoren van events in de buitenlucht moeten rekening houden met talrijke veiligheidsmaatregelen. Het weer speelt de laatste jaren steeds meer een belangrijke rol in het veiligheidsplan die moet voorgelegd worden aan lokale besturen, brandweer en politie. Denk maar aan een plotse storm met hevige windstoten, onweer en hagel. Vaak breekt er onder het publiek paniek uit en dan moet er via gedegen crowdcontrol een zo geoptimaliseerde mogelijke flow ontstaan van mensen. Organisatoren kiezen daardoor vaak voor een percentage aan ‘schuilmogelijkheden’. Deze tenten of structuren moeten ook voldoen aan bepaalde keuringen. De windbelasting bij gemiddelde windsnelheden en/of windstoten is daarom erg belangrijk.
Wat betekent windbelasting?
Windbelasting verwijst naar de krachten die door de wind op structuren worden uitgeoefend. Bij tentstructuren werkt de windbelasting voornamelijk op drie manieren:
- Horizontale druk: Wind kan tegen de zijkanten van de tent duwen, wat de hele structuur kan destabiliseren.
- Uplift-kracht: Sterke wind kan de tent als een parachute laten werken, waarbij de wind onder de tent door waait en de tent de lucht in kan trekken.
- Vibraties en trillingen: Wind kan ook trillingen veroorzaken in de structuur, wat de stabiliteit over langere tijd beïnvloedt.
Er nadert onweer met felle windstoten
Een nachtmerrie voor een organisator van een festival. Er wordt in het weerbericht hevig onweer aangekondigd dat kan gepaard gaan met hevige windstoten. In deze weersituatie is het van belang om een gespecialiseerde firma de opbouw van de atmosfeer te laten analyseren. Dat is iets waar MeteoSupport uiteraard erg sterk in is. Zo moet er gekeken worden naar de dynamische set-up met de verschillende vormen van windschering. Een hevig onweer kan namelijk een bijzondere windstoot veroorzaken. Een valwind of downburst is vaak vele malen krachtiger dan reguliere windstoten bij een hevige bui. De opstelling van de tent, de locatie (open veld) en het gebruikte materiaal moeten deze hoge windsnelheden kunnen counteren.
Reduceren van forse windbelasting
Om de impact van plotse en hevige windbelasting tot een minimum te beperken is het raadzaam dat een organisator zich in regel stelt met volgende punten. Opgelet, bij hevig onweer zijn er steeds risico’s op schade die niet te voorkomen vallen. Duidelijke evacuatieplannen en crowdcontrol kunnen de veiligheid van de bezoekers dan optimaliseren.
a. Stabiliteit van tentstructuren
- Verankering: Zorg ervoor dat tenten stevig zijn verankerd met haringen, zware ballast of andere vormen van stabilisatie. Verankeringssystemen moeten bestand zijn tegen hoge windsnelheden.
- Windklasse van de tent: Tenten worden vaak geclassificeerd volgens hun weerstand tegen wind. Organisatoren moeten tenten gebruiken die ontworpen zijn voor de verwachte weersomstandigheden. Veel tijdelijke structuren zijn bijvoorbeeld bestand tegen windsnelheden van 50-70 km/h, maar dit kan te laag zijn bij plotselinge windstoten.
b. Weersvoorspelling en monitoring
- Live weerbewaking: Organisatoren moeten voortdurend de weersomstandigheden monitoren, vooral op dagen dat onweer wordt voorspeld. Real-time waarschuwingen voor windstoten kunnen helpen om het evenement tijdig stil te leggen en mensen te evacueren. Onze weerdienst ondersteunt talrijke events in binnen- en buitenland.
c. Evacuatieplannen
- Tijdige evacuatie: Als er onweer met sterke windstoten op komst is, moet er een duidelijk evacuatieplan zijn om bezoekers en medewerkers veilig naar schuilplaatsen te brengen. Dit wordt vaak in algemeen overleg met alle stakholders geactiveerd. Denk maar aan politie, brandweer, productie, organisatie en de weerdienst.
d. Regelgeving en certificering
- In veel landen zijn er bouwvoorschriften en richtlijnen voor het opzetten van tijdelijke structuren. Dit kan bijvoorbeeld het opstellen van een windlastberekening vereisen, waarbij rekening wordt gehouden met de te verwachten windsnelheden op basis van locatie, seizoen en hoogte van de tent. Dit kan verschillen van land tot land. Informeer je dus bij de overheden.
Felle windstoten naderen het evenement
Als bovenstaande maatregelen voor de veiligheid zijn genomen en het onweer met felle windstoten nadert de festivalsite, dan kunnen volgende tips nog live worden uitgevoerd. Opgelet, de veiligheid van het personeel en medewerkers op het terrein verdient de hoogste aandacht. Ga niet in fel onweer nog op stellingen klauteren.
- Zijkanten van de tent openen: Dit vermindert de druk van de wind op de zijkanten.
- Vermijden van hoge structuren: Bij verwachte windstoten moet de opbouw van hoge, open structuren vermeden worden.