Komende dagen staat tropische hitte centraal in de Lage Landen. Dankzij de opstoot van zeer warme lucht uit het zuiden van Europa kan het in grote delen van België, Nederland en Luxemburg tot 30°C warm worden. Zeker in de namiddag en avondperiode kan deze warmte als onaangenaam worden ervaren en zijn er ook enkele fysieke nadelen. Hoe kunnen we ons het best beschermen tegen de intense hitte en welke tips kunnen we bedrijven, evenementen en andere sectoren aanbieden?
Verschil tussen hittegolf in België en Nederland
In de definitie is niet meteen een verschil op te merken tussen beide landen. Zowel voor Ukkel als de Bilt moet het voor 5 opeenvolgende dagen warmer zijn dan 25°C. In deze periode moeten er 3 dagen warmer zijn dan 30°C. Dan kan er gesproken worden over een hittegolf. Voor België is dat het meetpunt in Ukkel nabij Brussel. Voor Nederland is dat het meetpunt De Bilt. Daarnaast wordt er gesproken van een landelijke of nationale hittegolf als de criteria in beide meetpunten worden gehaald. Dit kan soms in contrast staan met andere gebieden die geen hittegolf registreren.
Wat betekent een hitteplan?
Een hitteplan is een maatregel door de overheid in samenwerking met de nationale weerdienst van dat land. Het zorgt in de eerste plaats voor gewaarwording van risico’s bij heet weer. Bepaalde doelgroepen zoals ouderen, zieken en kinderen kunnen daar flink wat last van hebben. Blijft de hete prognose in de weermodellen staan, dan kan er overgegaan worden tot de waarschuwingsfase en alarmfase in België. Zeker wanneer er een combinatie ontstaat met hoge ozonconcentraties.
In Nederland wordt het nationaal hitteplan vaak geactiveerd bij temperaturen die meerdere dagen 27°C overschrijden. Echter, de overheid behoudt de flexibiliteit om samen met het KNMI naar alle parameters te kijken en daar van af te wijken.
Bij de uitrol van het hitteplan worden allerlei maatregelen geactiveerd zoals tips voor de bevolking.
Impact hitte op fysieke gezondheid
De hitte van heet weer zijn niet te onderschatten. Zo moeten we denken aan een hitteslag, uitputting door hitte en/of hittekrampen. Bij een hitteslag kan het lichaam haar eigen temperatuur niet meer controleren en kan er blijvende schade ontstaan aan organen en de hersenen. Dit is een levensbedreigende situatie en vereist onmiddellijk fysieke expertise.
Hitte-uitputting is vaak de voorloper van een hitteslag. De persoon is minder alert en vaak duizelig tot misselijk. Als deze symptonen niet worden behandeld kan dit evolueren in een hitteslag. Langdurig zonnen zonder enige vorm van bescherming en/of zware fysieke inspanningen zijn daarom niet aangewezen.
Naast bovenstaande risico’s neemt ook het gevaar op een verergering van chronische ziekten toe (COPD, diabetes en hart- en vaatziekten). Velen zullen ook een vorm van mentale stress en verminderde fysieke prestaties ervaren. De nadelen van een zeer warm intermezzo zijn dus weldegelijk niet te onderschatten.
Tips bij heet weer?
Overheden, bedrijven en evenementen moeten zich net zoals bij stormweer voorbereiden op het tropisch weer. Het zijn vaak traditionele tips die het verschil kunnen maken. We zetten ze als weerdienst graag nog even in de verf.
- Drink voldoende water en geen alcoholische dranken
- Vermijdt zware fysieke inspanningen tijdens de heetste uren van de dag
- Zorg regelmatig voor koele, schaduwrijke plaatsen
- Zorg voor bescherming van de huid door een hoofddeksel en zonnebrandcrème
Wist je dat MeteoSupport ook de partner is van veel bedrijven om hen te informeren over de weercondities en de duurtijd van de hitte? Een aparte weerdienst bewijst haar nut voor de werkgever en werknemers. De laatste nieuwe weersverwachting steeds beschikbaar!